Empirická analýza predikčních metod tempa růstu v pokračující hodnotě - Miláček, Michael; Maříková, Pavla, 1965-; Dvořák, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Diplomová práce se věnuje empirickému ověření funkčnosti vybraných standardně využívaných modelů a metod pro predikci dlouhodobého tempa růstu v rámci perpetuitních modelů. Cílem této práce je vybrané metody komplexně zhodnotit a doporučit postup pro stanovení dlouhodobého tempa růstu. Pro splnění těchto cílů byla použita celá škála nástrojů, přičemž se jedná zejména o základní statistické metody, grafickou ilustraci a vysvětlení jevů a kvalitativní analýzu. Úvodní část práce shrnuje teoretické základy stanovení dlouhodobého tempa růstu v rámci perpetuitních modelů a popisu standardně používané metody predikce. Dále pokračuje práce empirickou analýzou predikčních metod. Analyzované metody jsou regresní analýza, dlouhodobé průměry a pomocný poměrový ukazatel, převzetí odhadu a test poučky profesora Damodarana. Veškeré analýzy byly provedeny s důrazem na aplikaci v českém prostředí. Následující část práce shrnuje stěžejní výsledky analýz a formuluje doporučení pro oceňovatele, a to jednak z hlediska použití jednotlivých metod, a také z hlediska postupu pro základní odvětví.
Vedoucí práce: Pavla Maříková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses