Význam investičních dotací poskytovaných obcím v České republice za období 2008-2019 - Špačková, Kristina (2021)
Diplomová práce se věnuje problematice investičních dotací, která z části souvisí s průběhem programových období a jedná se tak o aktuálně diskutované téma právě v ohledu na situaci, kdy končí programové období 2014-2020 a začíná období nové 2021-2027. Cílem práce bylo zhodnotit význam investičních dotací poskytovaných municipální úrovni podle jejich hlavních dotačních zdrojů za sledované období 2007-2020. Dotačními zdroji jsou pro účely provedené analýzy jednak zahraniční zdroje, dále národní zdroje a také investiční dotace poskytované formou spolufinancování. V rámci analýzy byly vytvořeny časové řady a vývojové trendy objemu investičních dotací a podílu dle jednotlivých dotačních zdrojů a na základě jejich komparace bylo dosaženo výsledků, které poukazují na význam investičních dotací, srovnatelnost objemu národních i zahraničních zdrojů a potřebu koncepční dotační politiky státu v oblasti poskytování investičních dotací obcím. Dle zjištěných výsledků také došlo k vyvrácení hypotézy, která říká, že by stát mohl snižovat objem poskytovaných investičních dotací obcím při současném růstu objemu investičních dotací poskytovaných obcím ze zdrojů zahraničních.