Finanční a strategická analýza Raiffeisenbank a.s. - Bondarenko, Anna (2021)
Diplomová práce zkoumá rysy bankovnictví, cíle a funkce komerčních bank, které zásadně odlišují jejich činnost od aktivit společnosti v jakékoli jiné nezávislé ekonomické sféře. Diplomová práce poskytuje metodiku pro analýzu finanční situace banky a také aktuální trendy ve finančních pozicích komerčních bank. Hlavní důraz je kladen na zpracování finanční a strategické analýzy Raiffeisenbank a.s. v časovém období 2015 – 2020. Daná práce se skládá ze dvou částí, a to z metodické a praktické. V rámci metodické části jsou vymezeny konkrétní metody a nástroje používané při provádění finanční a strategické analýzy. Praktická část se pak věnuje charakteristice analyzované společnosti Raiffeisenbank a.s. a zpracování finanční analýzy na základě účetních závěrek společnosti. Představen je i výběr jejích konkurentů, se kterými bude ve finanční části srovnávána. Dále je zpracována strategická analýza, která zahrnuje analýzu okolí, vnitřních zdrojů a schopností banky.