Komparace zdravotních systémů České republiky a Maďarska v letech 2010-2020 - Kotrba, Jan; Škoda, Jiří; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Bakalářská práce se zabývá komparací zdravotních systémů České republiky a Maďarska mezi lety 2010 a 2020. Cílem práce je zhodnocení efektivity těchto zdravotních systémů. Teoretická část práce představuje čtenáři teorii zdravotních systémů a charakterizuje zdravotní systémy České republiky a Maďarska. Také je popsán průběh koronavirové krize v roce 2020 v těchto zemích. Praktická část ukazuje, že české zdravotnictví je efektivnější než maďarské zdravotnictví. Poukázat lze například na to, že Češi vykazují nižší úmrtnost, vyšší střední délku života či větší nabídku lékařů. Výsledky zkoumání koronavirové krize částečně potvrzují hlavní výsledek práce. Přestože umřelo a nakazilo se více Čechů, v případě stejného množství případů na obyvatele by umřelo 1,7krát více Maďarů než Čechů. Výkonnost maďarského zdravotnictví se ale přes sledované období v určitých aspektech zlepšila. Například přežije o 2 děti na 1000 narozených jedinců více než před 10 lety.
Vedoucí práce: Jiří Škoda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses