Pojistné podvody - Tranová, Nguyet Linh (2021)
Obsahem diplomové práce je téma pojistných podvodů. Úvodní část zkoumá problematiku z teoretického hlediska, vysvětluje pojem pojistný podvod v rámci legislativy České republiky a popisuje členění na jednotlivé typy. Další kapitoly se věnují tématu z pohledu pachatelů včetně příčin páchání podvodu a z pohledu pojistitelů, jakými způsoby proti pojistným podvodům bojují. Empirická část práce se zaměřuje na statistickou a ekonometrickou analýzu vývoje prokázané hodnoty odhalených pojistných podvodů v letech 2007-2020. Pomocí ekonometrického modelování v programu EViews je zvolen nejvhodnější model jako základ prognózy pro roky 2021 a 2022. Závěr práce se zabývá interpretací dílčích zjištění provedených analýz.