Měnové války a manipulace s kurzem - Schödl, Jaroslav (2021)
Světoví ekonomové a politici v současnosti využívají termínů jako měnová válka a manipulace s kurzem bez jejich bližšího vysvětlení. V této bakalářské práci vysvětluji teoretické zázemí, díky kterému je možné tyto výrazy pochopit. Za tímto účelem v první kapitole stručně přibližuji systémy měnových kurzů, a v druhé kapitole vysvětluji nástroje, které mají státy k dispozici pro ovlivnění měnového kurzu. Třetí kapitola je již věnována samotným manipulacím s kurzem. Hovořím v ní o problémech při definování a odhalování manipulace s kurzem, o důvodech k vedení měnových válek, a poskytuji čtyři metody pro odhadnutí rovnovážného měnového kuru kurzu. Ve čtvrté kapitole analyzuji tři historická období, která se dají označit za měnové války. Během této analýzy poskytuji několik možných fundamentálních determinantů měnového kurzu u první a třetí měnové války. Druhé měnové války využívám k hodnocení devalvace amerického dolaru z pohledu makroekonomických ukazatelů.