Měnové války a manipulace s kurzem - Schödl, Jaroslav; Brůna, Karel, 1973-; Boháčik, Ján; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Světoví ekonomové a politici v současnosti využívají termínů jako měnová válka a manipulace s kurzem bez jejich bližšího vysvětlení. V této bakalářské práci vysvětluji teoretické zázemí, díky kterému je možné tyto výrazy pochopit. Za tímto účelem v první kapitole stručně přibližuji systémy měnových kurzů, a v druhé kapitole vysvětluji nástroje, které mají státy k dispozici pro ovlivnění měnového kurzu. Třetí kapitola je již věnována samotným manipulacím s kurzem. Hovořím v ní o problémech při definování a odhalování manipulace s kurzem, o důvodech k vedení měnových válek, a poskytuji čtyři metody pro odhadnutí rovnovážného měnového kuru kurzu. Ve čtvrté kapitole analyzuji tři historická období, která se dají označit za měnové války. Během této analýzy poskytuji několik možných fundamentálních determinantů měnového kurzu u první a třetí měnové války. Druhé měnové války využívám k hodnocení devalvace amerického dolaru z pohledu makroekonomických ukazatelů.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses