Zestátnění uhelných drah v Československu 1918 - 1925 - Ječný, Radim (2022)
Dizertační práce se zabývá teoretickými i praktickými aspekty postupného zestátnění železniční sítě a vytvořením jednotné státem vlastněné unitární železnice v Československu v letech 1918–1925, a to na konkrétním případu tzv. uhelných drah (Buštěhradská, Ústecko-Teplická). Teoretická část se zabývá českým ekonomickým myšlením ve vztahu k výstavbě a vlastnictví železnic od poloviny 19. století do počátku 20. století, kdy byla železniční síť tak jak funguje doposud, vybudována. Dějiny vztahu státu a železnice prošly několika etapami, kdy se střídal přístup státu k vlastnictví a provozu železnic. Od privátních počátků od 30. let 19. století, přes první státní dráhy (1841–1848), následnou privatizaci (1855) a pouze nepřímou podporou státu. Od poslední třetiny 19. století pak definitivně zvítězila idea státní železnice. Zvláštním případem železničních společností byly tzv. uhelné dráhy. Tyto železniční společnosti byly vybodovány primárně za účelem ziskové přepravy uhlí. Práce analyzuje jejich vývoj, včetně majetkového propojení s uhelnými společnostmi. Po roce 1918 zvítězila idea unitárních státních železnic, a i uhelné dráhy byly postátněny. Práce na základě archivních materiálů detailně popisuje zestátnění Ústecko-teplické a Buštěhradské dráhy. Studie se podrobně věnuje soudobým diskusím, včetně návaznosti na tehdejší ekonomické školy.