Účetní, právní a daňové aspekty zneužití práva při přeměnách - Lukeš, Jáchym; Skálová, Jana, 1967-; Molín, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Hlavním cílem této disertační práce je výzkumem a popisem daňových motivů realizace přeměn přispět k zamezení zneužívání těchto transakcí k získání daňového prospěchu. Disertační práce shrnuje obchodně právní rámec přeměn, účetní řešení těchto transakcí a rozebírá vybraná ustanovení oblasti daně z příjmů, jež mohou být motivem pro zneužití přeměn k daňové optimalizaci. Jedná se zejména o oblast daňové uznatelnosti úrokových nákladů, manipulace s účetním obdobím, převodů daňových ztrát a výplaty podílů na zisku bez jejich zdanění. Publikované výstupy, které jsou součástí této disertační práce, upozorňují na problematické oblasti legislativní úpravy přeměn, přispívají k jejich řešení a obsahují návrhy na novelizaci stávající obchodně právní, účetní a daňové regulace přeměn.
Vedoucí práce: Jana Skálová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations