Technologie a energetika jako nástroje velmocenské politiky - Hrabar, Vasyl-Mykola (2022)
V podmínkách hluboké energetické krize v evropských zemích v letech 2021-2022 se problém vypracování účinných opatření k její řešení a potírání negativních důsledků energetických válek jako hrozby pro národní bezpečnost evropských států stal zvláště aktuální. Dnes jsou hlavními principy globálního systému energetické bezpečnosti ve světě vzájemná závislost výrobců, spotřebitelů a tranzitních zemí, energetická účinnost, harmonizace energetických vztahů, odmítání využívat energetických zdrojů jako politické zbraně. Rozvoj jaderné energetiky by umožnil výrazně snížit závislost EU na dovozu fosilních paliv a vyřešil by řadu politických problémů souvisejících se závislostí na dovozu a přispěl by k urychlenému provádění energetické transformace. Energetická nezávislost také umožnuje silnější postavení i na světové politické scéně, a tím pádem je nezbytnou součásti velmocenského statusu, pokud EU o takový status usiluje.