Plugin s jednoduchým editorem diagramu tříd pro prostředí NetBeans a IntelliJ IDEA. - Vyhnal, Vojtěch (2022)
Cílem práce je vytvoření pluginu pro vývojová prostředí NetBeans a IntelliJ IDEA, který umožní vývojářům vytvářet a zobrazovat diagramy tříd jako podporu jejich práce. Hlavní skupinou, která tento doplněk využije, jsou studenti kurzů programování v jazyce Java, kterým tento nástroj pomůže se zorientovat ve své práci tak, jako to nabízí vývojové prostředí BlueJ. První část této práce se zaměřuje na teoretický popis modulárních aplikací a pluginů, a také na popis class diagramu jako součásti standardu UML tak, aby čtenáře uvedla do dané problematiky a nastínila možnosti, které výsledný nástroj může nabízet. Další část práce se zabývá průzkumem trhu s již dostupnými nástroji. Byly zkoumány nástroje dostupné pro profesionální vývojová prostředí NetBeans IDE a IntelliJ IDEA ale také samostatné aplikace. Každý z těchto nástrojů byl vyzkoušen a ohodnocen na základě definovaných parametrů z hlediska funkčnosti, úplnosti a uživatelského pohodlí při naplňování požadovaného cíle. Poslední část této práce se zabývá vývojem vlastního nástroje. Nejdříve jsou definovány konkrétní požadavky, pro jejichž naplnění je následně navržena aplikace. Na základě tohoto návrhu jsou vybrány a popsány nástroje použité k jejímu vývoji. Poslední kapitoly práce se pak věnují vlastní implementaci a testování hotového nástroje. Výsledkem této práce je plugin, který zpřístupňuje nástroj pro vytváření a zobrazení class diagramu podobného, jako je v prostředí BlueJ. Tento plugin je vytvořen ve verzích pro vývojová prostředí IntelliJ IDEA a NetBeans IDE.