Zranitelnosti Android OS - Mikešová, Marie (2022)
Cílem této diplomové práce je provedení statické analýzy zranitelností aplikací Android Open Source Projektu (AOSP), které se zároveň vyskytují i v komerčních verzích Androidu. AOSP bude nejprve zařazen do kontextu ostatních variant tohoto operačního systému. Poté budou z hlediska zranitelností a bezpečnostních prvků představeny jednotlivé vrstvy architektury. Aplikační vrstě přičemž pozornost samotným aplikacím, jejich formátům, komponentám a vzájemné komunikaci bude dále věnována ve vlastní kapitole. Součástí práce bude také stručné představení statistických dat známých zranitelností Androidu napříč verzemi. Krátké teoretické uvedení do problematiky bezpečnostního testování bude následováno přípravnou fází praktické části, v rámci které budou zvoleny konkrétní aplikace, jež se stanou vstupem pro sken zranitelností provedeného nástrojem SonarQube. Nálezy budou přiřazeny odpovídajícím zranitelnostem listů OWASP Top 10 a CWE. Po vyhodnocení skenu bude na aplikaci s nejhorším hodnocením provedena manuální kontrola jednotlivých bezpečnostních nálezů na výskyt falešně pozitivních výsledků. Další identifikované typy zranitelností, které nebyly předmětem předchozí kontroly, budou dále také zběžně přezkoumány a vyhodnoceny.