UX a UI design z pohledu kognitivních věd - Šímová, Nikol (2022)
Tato diplomová práce se zabývá tématem kognitivních věd v oblasti návrhu uživatelského rozhraní a uživatelské zkušenosti. Cílem práce je zmapovat znalosti kognitivních věd, které dopomáhají k návrhu lepšího UI a UX s cílem tyto znalosti následně využít a otestovat jejich funkčnost na reálných uživatelích v praxi. Teoretická část práce se zabývá konkrétním vysvětlením pojmu kognitivní věda a dalších oblastí s ním souvisejících, které jsou nezbytné k pochopení dané problematiky. Dále jsou ještě rozebrány pojmy UI a UX. Následně je představeno několik pravidel, jejichž znalost může dopomoci k návrhu úspěšnějšího uživatelského rozhraní a uživatelské zkušenosti. Tyto znalosti jsou následně otestovány za pomoci A/B testování, kde u každého experimentu jsou s využitím doposud posbíraných znalostí vysvětleny důvody úspěšnosti vítězné varianty. Na základě tohoto experimentálního výzkumu bylo zjištěno, že využití námi posbíraných znalostní z kognitivních věd dopomáhá k pozitivním výsledkům, z čehož vyplývá, že správná aplikace těchto znalostí ve správných případech může společnostem dopomoci k dosáhnutí pozitivních výsledků na jejich business.