Role náboženských ideologií v politické a právní sféře : Případová studie: Saudská Arábie - Míková, Veronika (2022)
Práce pojednává o wahhábismu, sunnitském reformním a obrodném hnutí, jenž bylo založeno v polovině 18. století. Cílem práce je objasnit vliv náboženské ideologie v historii Saúdské Arábie a vymezit její roli v politické a právní sféře. Za hlavní výzkumnou metodu je zvolena interpretativní jednopřípadová studie, jejíž úlohou je poskytnout hlubší porozumění vlivu wahhábismu na politický a justiční systém Saúdské Arábie. Dílčí metodou je Hofstedeho typologie kultur, která pomůže lépe pochopit tamější společenské a politické uspořádání. Pomocí kvalitativně-interpretativní metody bude objasněno, jak zásadní vliv měl wahhábismus na vývoj bilaterální vztahů s USA a jaký případný dopad měla koalice mezi státy na samotný wahhábismus. Práce vychází z hypotézy, že tato forma islámu je významnou součástí tamější společnosti a má výrazný vliv na politickou a právní sféru Saúdské Arábie.