Prístup Číny k riešeniu globálnych environmentálnych problémov v kontexte cieľa udržateľného rozvoja SDG 14 - ochrana morí a oceánov - Poláková, Emma (2022)
Táto bakalárska práca si kladie za cieľ zmapovať a zhodnotiť prístup Číny v kontexte jedného zo sedemnástich cieľov udržateľného rozvoja – SDG 14, ktorý sa zaoberá ochranou morí, oceánov a ich ekosystémov. Teoretická časť predstavuje úvod do environmentálnej politiky a vymedzuje základné pojmy ako environmentálna politika, životné prostredie a udržateľný rozvoj. Následne je v teoretickej časti priblížený vývoj, ktorý predchádzal vzniku Agendy 2030 spolu s predstavením sedemnástich SDGs s najväčším dôrazom na SDG 14. Posledná časť teoretickej časti sa venuje environmentálnej politike Číny vrátane Päťročných národných plánov. V praktickej časti je skúmaný prístup Číny v rámci troch vybraných podcieľov SDG 14 zameraných na rybolov a znečisťovanie morí a oceánov z činností na pevnine.