Efekt vnější pozemní hranice Evropské unie na ilegální migraci na území České a Slovenské republiky v letech 2015 – 2020 - Nezbedová, Andrea; Druláková, Radka, 1973-; Weinfurter, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem pozemní hranice EU na tranzitní nelegální migraci skrze dva malé evropské státy mimo hlavní migrační trasy. Ve světle událostí posledních let je tématika nelegální migrace směrem do Evropy stále aktuální, možná i více než dříve. Autorka staví komparativní případovou studii na teoreticko-metodologickém rámci borderingu. Tento koncept provazuje s migrační politikou obou států, fyzickou ochranou pozemních hranic i vývojem tranzitní nelegální migrace ve sledovaném období. Pomocí analýz vybraných faktorů České a Slovenské republiky a následné komparaci výsledků se autorka snaží nalézt odpověď na otázku, zda má neexistence vnější pozemní hranice v rámci českých pozemních hranic vliv na jejich ochranu, tranzitní migraci a zapojení do akcí agentury Frontex. Otázka byla po vyhodnocení všech posuzovaných zkušeností zodpovězena záporně. I přes existující rozdíly mezi zkoumanými zeměmi nebyl prokázán vliv vnější pozemní hranice EU.
Vedoucí práce: Radka Druláková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses