IT audit - příprava a průběh spolupráce s externím auditorem - Juránek, Dominik; Svatá, Vlasta, 1952-; Hric, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Hlavním cílem této práce je vytvořit dokument, který poskytne souhrnné informace o kontextu, průběhu a obsahu IT auditu zaměstnancům auditované účetní jednotky participujícím na IT části auditu účetní závěrky, za účelem zajištění hladkého průběhu auditu a efektivní spolupráce s externím IT auditorem. V teoretické části práce je vysvětlena historie, definice a dělení auditu s důrazem na vymezení auditu účetní závěrky a auditu informačního systému včetně jejich regulace v prostředí České republiky. Práce definuje kontroly v kontextu vnitřního kontrolního systému a popisuje nejznámější kontrolní rámce a metodiky zaměřené na IT kontroly. Následně jsou popsány jednotlivé fáze průběhu auditu účetní závěrky a role IT specialisty v tomto procesu. Praktická část se zabývá tvorbou metodické příručky pro spolupráci auditované organizace s externím IT auditorem při IT auditu jako součásti auditu účetní závěrky včetně analýzy nejčastějších nálezů. Metodická příručka zahrnuje nejdůležitější aspekty spolupráce s IT auditorem. Obsahuje slovník užívaných pojmů, důvod zapojení IT auditora, průběh spolupráce s IT auditorem, testované obecné IT kontroly, nezbytnou auditní evidenci a nejčastější auditní nálezy. V závěru se zaměřuje na problematické oblasti a poskytuje doporučení, jak předcházet obvyklým komplikacím.
Vedoucí práce: Vlasta Svatá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses