Adopce Bitcoinu v České republice - Slováček, Daniel; Soukup, Jindřich, 1955-; Pošta, Vít, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Cílem této diplomové práce je analýza Bitcoinu v rámci České republiky. Bitcoin je soubor konceptů a technologií, které tvoří základ ekosystému digitálních peněz. Měnové jednotky zvané bitcoiny se používají k ukládání a přenosu hodnoty mezi účastníky bitcoinové peer-to-peer sítě. Uživatelé Bitcoinu mezi sebou komunikují pomocí Bitcoinového protokolu primárně přes internet, i když lze použít i jiné přenosové sítě. V diplomové práci je také popsána celosvětově uznávaná česká kryptoměnová komunita, která se skládá ze samotných vlastníků této kryptoměny, obchodníků přijímajících bitcoin jako formu platby a vývojářů. Tato komunita má významný podíl na předním postavení České republiky v kryptoměnové komunitě. Cíle práce bylo dosaženo za pomocí kombinace analýzy sekundárních dat, kvantitativního a kvalitativního výzkumu. Kvantitativní výzkum byl zhotoven pomocí dotazníkového šetření třech subjektů: široké veřejnosti, vlastníků bitcoinu a obchodníků přijímajících bitcoin. Výsledky kvantitativního výzkumu byly posléze doplněny kvalitativním výzkumem, který zahrnoval rozhovor s odborníkem v oboru kryptoměn. Výsledkem výzkumů je zvyšující se míra adopce všech tří subjektů.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses