Zhodnocení mezinárodní konkurenceschopnosti Běloruska - Shvets, Katsiaryna; Bolotov, Ilya; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit na základě vybraných ukazatelů a stanovené metodologie současný stav Běloruska v pojetí mezinárodní konkurenceschopnosti. První kapitola se zabývá rešerši literatury a analýzou různých teorií a aspektů konkurenceschopnosti. V neposlední řádě poskytuje první kapitola přehled nevýznamných ročenek a ratingů, které měří konkurenceschopnost. V rámci této kapitoly jsou vybrané ukazatele pro měření konkurenceschopnosti a je stanovená metodologie. Druhá kapitola je věnována samotné analýze a zkoumání konkurenceschopnosti podle ukazatelů a ročenek, na konci kapitoly je uveden přehled celkového postavení Běloruska z pohledu mezinárodní konkurenceschopnosti. Třetí kapitola se zabývá analýzou třech možných scénářů vývoje současné politické situace, kterých se Bělorusko účastní, a jejich dopad na vývoj konkurenceschopnosti v krátkém časovém horizontu.
Vedoucí práce: Ilya Bolotov
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses