Trh práce v Kataru v kontextu diverzifikace ekonomiky - Půžová, Barbora; Jiránková, Martina, 1967-; Procházková Iliniţchi, Cristina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Přítomnost nerostných surovin a následný vývoz udělaly z Kataru jeden z nejbohatších států na světě. Fixace zejména na ropný průmysl ale zároveň utlumila rozvoj ostatních odvětví a učinila katarskou ekonomiku zranitelnou. Vyčerpatelnost ropy spojená se trendem hledání alternativních zdrojů, nutí Katar připravit se na budoucnost, ve které ropa nebude hrát dominantní roli. I z tohoto důvodu se Katar rozhodl svou ekonomiku diverzifikovat. Oficiálně se k ekonomické diverzifikaci zavázal v roce 2008, kdy vydal Katarskou národní vizi 2030. Vize představuje plán budoucího vývoje Kataru, během kterého se má země odpoutat od ropy. Ekonomická diverzifikace je rozsáhlý proces, který lze studovat z mnoha úhlů. Tato diplomová práce se zabývá konkrétně pracovním trhem v Kataru, jelikož úspěšná ekonomická diverzifikace se musí nutně opírat o kvalitní pracovní sílu a fungující pracovní trh. První kapitola se věnuje specifikům katarského trhu práce a roli, kterou ropa hraje v katarské ekonomice. Druhá kapitola je zaměřena na diverzifikační strategii Kataru. Představena je nejen Katarská národní vize 2030, ale i další strategie na ni navazující. Cílem práce je zjistit a zhodnotit dosavadní změny, které na katarském trhu práce od roku 2008 proběhly a pro oblasti, ve kterých nebylo dosaženo uspokojivých výsledků navrhnout další opatření pro budoucí zlepšení. Jako největší přetrvávající nedostatky byly identifikovány trvale nízká zaměstnanost domácích obyvatel v soukromém sektoru a nízká míra participace žen (konkrétně domácích Katarek) na trhu práce. Pro vyšší zaměstnanost by měl Katar kompenzovat nerovné pracovní podmínky mezi státním a soukromým sektorem, zefektivnit fungování státního sektoru a zprivatizovat některá odvětví. Vyšší míra participace žen by pak mohla být dosažena skrze podporu pracovn
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská ekonomická integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses