Obchodní politika Kazachstánu v kontextu současné dynamiky mezinárodních vztahů - Giblo, Vjačeslav; Peterková, Jana, 1971-; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Cílem této diplomové práce, je identifikace klíčových charakteristik a potenciálních směrů orientace obchodní politiky Kazachstánu, které, pod vlivem trendů a současných událostí, v mezinárodním prostředí, působí na obchodní politiku Kazachstánu. Práce klade velký důraz na ekonomicko-politické vztahy Kazachstánu s jeho nejvýznamnějšími partnery. Výchozím předpokladem je, že tyto vztahy ovlivňují směr obchodní politiky země, a také, že ovlivňují objem zahraničního obchodu vůči těmto aktérům. Současně se však práce snaží reflektovat i dopady událostí a trendů v prostředí mezinárodních vztahů. Tato práce se nejdříve, v rámci teoretické části, zabývá teorií obchodní politiky a tím, co je chápáno jako "současné trendy v prostředí mezinárodních vztahů". V empirické (druhé) části práce seznamuje čtenáře se současnou ekonomickou situací v Kazachstánu a tím, jaký je hospodářský potenciál země do budoucnosti. V rámci třetí kapitoly je provedena SWOT analýza kazašské obchodní politiky. Čtvrtá kapitola konečně dává kazašskou obchodní politiku plně do mezinárodně-vztahové roviny a nastiňuje několik možných scénářů budoucího vývoje obchodní politiky Kazachstánu.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses