Ekonomické a právní aspekty elektronického obchodu v mezinárodním podnikání - Šafář, Martin (2022)
V této bakalářské práci bych se chtěl věnovat tématu e-commerce a jeho využití v praxi. V posledních letech můžeme sledovat trend růstu e-commerce a obchodování prostřednictvím internetu. Za urychlení tohoto procesu také vděčíme celosvětovému vývoji v posledních dvou letech. Díky pandemii, která postihla celý svět, lidé neměli často jinou možnost než se přizpůsobit a přejít z nákupu v kamenných prodejnách na internet. Z tohoto důvodu se v současnosti z e-commece stává nejoblíbenější formou nakupovaní. V teoretické časti bych se chtěl věnovat obecnému vymezení tématu e-commerce, dále také specifickým business modelům a rád bych rozvinul také oblast informací pojednávajících o ochraně digitálních trhů. Následně praktická část by byla založena na vyhodnocení porovnání přístupů a rozlišných obchodních modelech internetových tržišť: Alza/Amazon/Aliexpress. Chtěl bych zhodnotit jejich obchodní strategie, platební, logistické a celkové možnosti spolu s navržením zlepšení postavení společnosti Alza.cz na trhu.