Specifika čínského realitního trhu ve 21. století - Ondrušková, Klára (2022)
Tato diplomová práce zkoumá vývoj čínského realitního trhu v kontextu probíhajících demografických změn a politik, kterými se vláda snažila tento trh ovlivňovat. Zvláštní pozornost je věnována hrozbám, které se během formování trhu utvářely, jelikož v současnosti se čím dál více začíná hovořit o probíhající krizi v tomto, pro zemi klíčovém, sektoru. Cílem práce je zmapovat vývoj realitního trhu v Číně za poslední dvě dekády, identifikovat jeho specifika a určit příčiny rostoucích problémů na tomto trhu. Práce je členěna do tří kapitol. Cílem první kapitoly je uvést čtenáře do problematiky nemovitostního trhu včetně spekulativních bublin, které na tomto trhu mohou vznikat. Zbývající dvě kapitoly jsou zaměřeny na čínský realitní trh, přičemž ve třetí kapitole je popsána aktuální situace. Mezi hlavními identifikovanými specifiky trhu jsou například vliv místních samospráv na prodeje půdy, nedostatečná vlastnická práva, urbanizace, nízká cenová dostupnost bydlení či vysoká míra vlastnictví bydlení. Pomocí analýzy bylo zjištěno, že ke vzniku hrozeb, které se na trhu v dnešní době projevují, přispěla řada faktorů. Jedná se například o změny v demografické struktuře obyvatelstva, podporu stavebního boomu dluhovým financováním či nezdravé obchodní modely developerských společností.