Možnosti a limity rozvoje cestovního ruchu v řeckém regionu Střední Makedonie z pohledu českého turisty - Kratochvílová, Eliška (2022)
Tématem diplomové práce je zjištění předností a limitů přijíždějícího cestovního ruchu v severořeckém regionu Střední Makedonie z pohledu českého návštěvníka. Vymezeny jsou specifické předpoklady regionu, primární i sekundární nabídka, posouzení jeho meziregionální konkurenceschopnosti napříč všemi řeckými regiony a vyzdvihnuta je i důležitost sektoru cestovního ruchu pro řeckou ekonomiku. Charakterizování řeckého institucionálního rámce ovlivňující fungování turistického sektoru v rámci dotčeného regionu tvoří důležitý komponent práce. Stěžejní částí je vlastní výzkum spočívající v kombinaci kvalitativního a kvantitativního průzkumu, kdy byla zanalyzována návštěvnost a očekávání přijíždějících českých turistů a byly získány poznatky ohledně poskytovatelů služeb cestovního ruchu ve vybraném regionu. Zhodnocena je celková nabídka, atraktivita i vyskytující se nedostatky dané oblasti. Z provedených průzkumů vyplývá, že region Střední Makedonie má velký potenciál a nespočet příležitostí k rozvoji cestovního ruchu v dané destinaci, problémem však je nedostatečné využití těchto příležitostí. Součástí práce je také představení návrhů a doporučení na podporu turistického rozvoje vybraného regionu ze strany místních subjektů včetně jednotlivých poskytovatelů služeb cestovního ruchu.