Zahraničná politika ČĽR v oblasti západného Balkánu - Pačutová, Nikola (2022)
Diplomová práca s názvom zahraničná politika ČĽR v oblasti západného Balkánu je jednoprípadovou kvalitatívnou štúdiou, ktorá skúma čínsku zahraničnú politiku od nástupu súčasného prezidenta Si Ťin pchinga. Práca sa snaží analyzovať ciele, prostriedky a dopady čínskej zahraničnej politiky na konkrétnom príklade Srbska. Taktiež sa snaží zistiť aké sú ciele čínskej zahraničnej politiky pre západný Balkán a Srbsko, alebo aj ktoré zahraničnopolitické prostriedky Čína v Srbsku implementuje, prípadne akým spôsobom. Prvá kapitola práce sa venuje všeobecnému vymedzeniu prostriedkov a cieľov čínskej zahraničnej politiky využívaných od roku 2012. Druhá kapitola pozostáva z jednoprípadovej štúdie, v ktorej sú pomocou primárnych zdrojov v podobe prevažne štatistických dát, a sekundárnych zdrojov v podobe odborných článkov a kníh analyzované jednotlivé ciele a prostriedky.