Význam železniční dopravy pro cestovní ruch Japonska - Doanová, Jana; Štemberk, Jan, 1977-; Vaško, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Bakalářská práce se zabývá zkoumáním významu železniční dopravy pro cestovní ruch Japonska. Hlavním cílem bakalářské práce je zhodnocení vzájemného vztahu mezi železniční dopravou a cestovním ruchem v Japonsku, zhodnocení současného stavu a návrh možných opatření, která by mohla zlepšit spolupráci těchto dvou oborů. Dílčím cílem je posouzení významu vysokorychlostní železnice pro cestovní ruch v širším významu. Dalším z cílů je určení postavení železniční dopravy na dopravním trhu Japonska. Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsána definice železniční dopravy, historie železniční dopravy v Japonsku, systém a dopravci zdejší železniční dopravy a současné trendy v železniční dopravě. V praktické části je proveden kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření a kvalitativní výzkum pomocí kvalitativní metody – techniky pozorování. Cílem kvantitativního šetření je posouzení zkušeností turistů, kteří cestovali v Japonsku vlakem. Cílem kvalitativního šetření je ohodnocení dopravní dostupnosti vybrané turistické destinace v Japonsku. Potřebné informace a data pro analytickou část byla čerpána během studijního pobytu v Japonsku. Přínosem bakalářské práce je celkové zhodnocení fungování tamější železniční dopravy v souvislosti s cestovním ruchem země.
Vedoucí práce: Jan Štemberk
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses