Rusko-turecké mocenské soupeření : Případová studie Náhorní Karabach - Jakubová, Denisa; Dubský, Zbyněk, 1974-; Eberle, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Náhorní Karabach. Oblast v Ázerbájdžánu obývaná z 95 % Armény, což po desetiletí způsobuje konflikty a nenávist mezi těmito dvěma národy. K poslednímu konfliktu došlo v září 2020, přičemž se jednalo o jeden z nejkrvavějších střetů vůbec. K jeho ukončení přispělo až podepsání mírové smlouvy mezi arménským předsedou vlády Pašinjanem, ázerbájdžánským prezidentem Alijevem a ruským prezidentem Putinem. Význam Náhorního Karabachu lze pozorovat na zájmu a rozsáhlém zapojení mezinárodních aktérů, mezi něž patří i Ruská federace a Turecko. Právě tyto dvě země využívají oblast jako své mocenské bojiště. Jakými prostředky mocenské politiky se země v konfliktu angažují? Jsou jejich kroky v souladu s jejich geopolitikami? Tato práce v první části zkoumá ruskou a tureckou geopolitiku společně s prostředky mocenské politiky, v druhé části se soustředí na analýzu způsobů zapojení Ruské federace a Turecka do konfliktu.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses