Mezinárodní přesuny zaměstnanců : pohled mezinárodní logistiky - Zajícová, Tereza (2022)
Bakalářská práce se zabývá problematikou relokace vysoce kvalifikované pracovní síly do České republiky, přičemž zkoumá přesuny jejich osobních věcí. Práce je rozdělena na dvě části, a to na teoretickou a praktickou. V teoretické části se zkoumají motivační faktory přesunu pracovníků do České republiky. Dále je zkoumána mezinárodní logistika, která souvisí s přesunem těchto osobních věcí, a v neposlední řadě rizika, se kterými se může společnost při tomto druhu podnikání setkat. Praktická část práce se soustředí na stěhování vysoce kvalifikované pracovní síly ze 75 světových zemí, která jsou provedena jednou konkrétní logistickou společností v letech 2018–2022. Dále zpracovává data zprostředkovaná touto logistickou společností a hledá „ideální“ stěhování, které poté porovnává s průměrnými stěhováními ze zkoumaných zemí. Závěrem je hodnocení těchto zemí v porovnání s „ideálním“ stěhováním a s dalšími zvolenými kritérii.