Otázka Benešových dekretů a jejich role ve společné česko-německé zahraniční politice - Zikmundová, Anna; Eberle, Jakub; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Bakalářská práce se zabývá problematikou tzv. Benešových dekretů a jejich rolí ve společné česko-německé zahraniční politice. Cílem je zanalyzovat vývoj česko-německých vztahů v 90. letech 20. století a na základě rozdělení do jednotlivých dílčích částí práce porovnávat vliv tzv. Benešových dekretů na česko-německé vztahy. Teoretická část je věnována teorii zahraniční politiky, především jejím aktérům, vlivům, které na ni působí, ale rovněž jejím prostředkům, pomocí nichž se zahraniční politika utváří. Dále pak rozebírám teorii tzv. Benešových dekretů, co si pod nimi může čtenář představit, jaké z nich se staly předměty diskusí a co se ukrývá pod pojmem „Amnestijní zákon“. Empirická část je posléze rozdělena do třech částí zkoumání. V první části je analyzováno období po konci studené války, jak intenzivní byl vliv tzv. Benešových dekretů na česko-německé vztahy a jakým způsobem na jejich problematiku bylo poukazováno. Druhá část se zaobírá obdobím kolem podpisu Česko-německé deklarace, kde především zkoumám, jak moc byly otázky tzv. Benešových dekretů přítomny v průběhu jednání o Deklaraci a jak se následně otiskly do samotného textu Deklarace. Třetí část je věnována období kolem jednání vstupu České republiky do Evropské unie, s jakou intenzitou a jakým způsobem byly tzv. Benešovy dekrety v jednání zastoupeny. Tato období vzájemně porovnávám.
Vedoucí práce: Jakub Eberle
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses