Geoekonomická strategie Tchaj-wanu - Tseveenbayar, Tushigbayar (2022)
Tato diplomová práce se zabývá ekonomickou a geopolitickou analýzou Čínské republiky známé také jako ostrovní stát Taiwan. Práce je rozdělena do teoretické a praktické části. V teoretické části se zabývá různými definicemi oboru Geoekonomika a určení, který nejvíce popisuje analytickou metodu použitou v této diplomové práci. Praktická část začíná základními informacemi o Taiwanu, včetně základní politické a ekonomické komparace s kontinentální Čínou. Dále práce popisuje dějiny a současnost Taiwanské technologické převahy na poli mikročipů a jak COVID pandemie otevřela nové příležitosti v zahraniční politice Taiwanu využitím oficiálních statistických dat od státních i respektovaných soukromých institucí. Součástí této analýzy bude také hlavní "zbraň" Taiwanské geopolitické strategie, nadnárodní společnost TSMC.