Evropská právní regulace umělé inteligence a její aplikace - Povejšil, Tomáš (2022)
Tato diplomová práce hodnotí dopad návrhu nařízení EU o regulaci umělé inteligence (akt o umělé inteligenci) do české legislativy i aplikační praxe a také porovnává právní regulaci v EU, USA a Číně. Metodami práce jsou analýza a komparace právních norem a analýza veřejných dokumentů i odborných článků. Výsledkem práce je zjištění, že nařízení necílí na aktuální teoreticko-právní otázky aplikace umělé inteligence, ale na prevenci potenciálních rizik této rapidně se rozvíjející technologie. Česká legislativa podobnou úpravu neobsahuje, a proto nařízení nepřinese zásadní nutnost přizpůsobit české normy.