Návrh a implementace rozhraní pro lidské subjekty k univerzálnímu inteligenčnímu testu - Hoza, Petr; Vadinský, Ondřej; Vacura, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Jak se umělé inteligence překotně vyvíjejí, máme velice malé pochopení toho, jak měřit či vůbec definovat pojem jejich inteligence ve vztahu k té lidské. Současné přístupy vyhodnocování umělé inteligence používají testování na konkrétních úlohách. Tento přístup nedokáže určit, jak moc obecnou taková inteligence je a jak si stojí v porovnání s lidskou. Lepší pochopení jejich vztahu by nám pomohlo nejen při vývoji obecných umělých inteligencí, ale také v lepším pochopení inteligence lidské. Tento problém se snaží adresovat nově vzniklý obor, univerzální psychometrie, pomocí návrhu univerzálních testů inteligence. Tato práce se zabývá návrhem a implementací rozhraní pro univerzální test inteligence. Dává si za cíl zmapovat současný stav vývoje a implementace univerzálních testů inteligence a vybrat vhodný test pro přípravu rozhraní. Implementovat rozhraní pro zvolený test a demonstrovat jeho použitelnost na lidský subjektech. Na základě rozsáhlé rešerše práce sestavuje kontrolní seznam, který případní kandidáti na univerzální test musí splňovat. Dále představuje jednoho takového vlastního kandidáta, kompozitní test. Představuje navíc pohled na dílčí schopnosti inteligence jako na vektory, což by mohlo pomoci při lepších výpočtech agregovaných výsledků testů. V rámci experimentu pak provádí demonstraci použitelnosti rozhraní pro tento test na lidských subjektech. Hlavním výsledkem práce je pak implementované rozhraní použitelné pro širší testování kandidátů na univerzální testy.
Vedoucí práce: Ondřej Vadinský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses