Reporting výtěžnosti projektových týmů a Data Governance ve firmě zabývající se vývojem informačních systémů - Pešava, David; Potančok, Martin; Buchbauer, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Diplomová práce se zabývá vytvořením řešení pro reporting výtěžnosti projektových týmů pomocí nástrojů Keboola a Tableau v reálné firmě. Hlavním cílem je doručit komplexní řešení, jež nahrazuje aktuální primárně manuální postupy. Toto nové řešení je v automatizované formě za podpory moderních nástrojů Business Inteligence. Přináší nejen vytvořené reporty výtěžnosti projektových týmů, ale také dává možnost pro další rozvoj datové platformy ve firmě, kde byla práce řešena. Součástí řešení je též Data Governance. K naplnění hlavního cíle byla zpracována rešerše literatury analyzující domény, které jsou klíčové pro řešení práce. Dále byly vybrány a stanoveny metodiky, dle kterých jsou práce a řešení zpracovány (například: Business canvas, Kimball multidimenzionální modelování, Tableau & Keboola best practices apod). První částí je analýza současného stavu procesu ve firmě. Na popis navazovalo vytvoření business zadání a návrh architektury celého řešení. Analýza stavu Data Governance mapuje aktuální stav řízení dat ve firmě. V návaznosti na analýzu byla vytvořena rešerše Data Governance frameworků a podle získaných poznatků byl vybrán framework pro realizaci. Samotná realizace je popsána ve třech částech – realizace datové integrace a vytvoření multidimenzionálního modelu, realizace řešení v prostředí Tableau (vizualizace, přístupy k datům, sdílení) a implementace Data Governance. Samotný závěr práce tvoří ověření návrhu a realizace řešení.
Vedoucí práce: Martin Potančok
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business intelligence [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses