Význam Pacifické Aliance v obchodních vztazích Chile - Kerdyashkin, Vladislav; Procházková Iliniţchi, Cristina; Kováčiková, Viera; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Chile, Kolumbie, Mexiko a Peru založily v roce 2011 Pacifickou alianci. Organizace usiluje o ekonomickou integraci, liberalizaci obchodu a investic, eliminaci tarifních a netarifních překážek obchodu. Cílem práce je zjistit, jak se vyvíjel obchod se zbožím a se službami mezi Chile a státy Pacifické aliance po založení organizace, odhalit faktory ovlivňující jeho vývoj, a poukázat na jeho budoucí potenciál. Práce se věnuje pojmu preferenční liberalizace a její dopadům, regionálním uskupením v Latinské Americe, a dále pak Pacifické alianci, její charakteristice a některým projektům uskutečněným v rámci organizace. V práci byl prozkoumán vývoj obchodu se zbožím Chile s členskými státy Pacifické aliance v letech 2006-2021. Byly porovnány průměrné vývozy a dovozy konkrétních položek v období mezi 2006-2010 a 2011-2021. Bylo zjištěno, že členské státy Pacifické aliance mezi sebou obchodují málo, a že po založení organizace obchod mezi členskými státy mírně poklesl. Důvodem je to, že většina tarifních překážek byla eliminována ještě před založením organizace, a že země Pacifické aliance nejsou přirozenými obchodními partnery. Došlo ovšem k nárůstu obchodu Chile s partnerskými státy v určitých odvětvích s vyšší přidanou hodnotou, například v chemickém průmyslu. V některých odvětvích došlo také k posílení vnitro-odvětvových vazeb v obchodu mezi Chile a partnerskými státy. Bylo zjištěno, že obchod se službami má pro Chile rostoucí význam, a že liberalizace obchodu se službami má pravděpodobně větší hodnotu pro členské země, než obchod se zbožím. Budoucí potenciál by mohl spočívat v specializaci zemí na určité průmysly, a v rozvoji obchodu se službami.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses