Využití datové analytiky k výpočtu limitů pro úvěry klientů - Klubarski, Jan; Stanovská, Iva; Smolníková, Markéta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato práce je věnovaná analýze klientů bankovních institucí a vlivu osobních údajů na schopnost klienta dostat svým závazkům a splácet své úvěry, což je jinými slovy solventnost klienta. Prvním cílem této diplomové práce je identifikovat hlavní údaje klienta, které mohou mít vliv na schopnost klienta dostat svým závazkům, a analyzovat jejich přímý vliv na solventnost klientů bankovních institucí. Druhým cílem je vyvinout jednoduchou aplikaci, která umožňuje správu klientů a výpočet jejich solventnosti na základě analýzy z prvního cíle. Za účelem dosažení cílů této diplomové práce byla sjednána odborná schůzka s pracovníkem banky na významné pozici, s jehož pomocí jsou identifikovány nejdůležitější osobní údaje klienta, které mohou mít vliv na jeho solventnost. Na základě těchto údajů byla provedena analýza jejich vlivu na solventnost klienta a výsledky této analýzy jsou použity jako základ pro nově vyvinutou aplikaci, která slouží ke správě klientů a pro výpočet jejich potenciální solventnosti. K vyvinutí aplikace byly použity nejmodernější a nejpoužívanější frameworky, pluginy a nástroje, které umožňují jednoduchý, rychlý, kvalitní a efektivní vývoj aplikací. Mezi tyto frameworky se řadí především Spring boot. Původní záměr této práce však byl analyzovat metody výpočtů limitů úvěrů bankovních institucí pro své klienty a navrhnout případnou úpravu těchto výpočtů k dalšímu snížení kreditního rizika tím způsobem, že banky nebudou nabízet neadekvátní úvěry klientům s velkým potenciálním rizikem nesolventnosti. Vzhledem ke skutečnosti, že v průběhu zpracování této diplomové práce autor neměl možnost získat potřebná data k analýze určování limitů, a to především v důsledku GDPR nařízení a s ohledem na vnitřní směrnice bank. Proto bylo nutné zaměření této práce spíše
Vedoucí práce: Iva Stanovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses