Návrh architektury pro zpracování a reporting proudových dat polygrafické výroby - Zelinka, Tomáš (2022)
V souvislosti s neustálým rozvojem technologií, internetu a digitalizace, jež se postupně dotýká prakticky všech průmyslových odvětví, je dnes produkováno velké množství dat, která lze zpracovávat, ukládat, analyzovat a příslušně na ně reagovat. Hlavním cílem této diplomové práce je návrh architektury pro zpracování a reporting proudových dat polygrafické výroby. Správná funkčnost výrobních strojů je v tiskařském provozu naprosto nezbytná a jsou na ní závislé veškeré další procesy. Z tohoto důvodu je vhodné mít o stavu strojů nepřetržitý přehled a v případě hrozícího rizika včas příslušně zareagovat. Práce je rozdělena na tři hlavní části. První část přináší stručný vhled do oblasti polygrafického průmyslu a specifik jeho řízení. Druhá část je věnována problematice zpracování proudových dat včetně přehledu aktuálně dostupných frameworků a platforem. Poslední, třetí, část představuje výběr jedné z dostupných platforem, analýzu jejich možností pro zpracování proudových dat a vlastní návrh architektury řešení, zohledňující veškeré funkční požadavky zadavatelské společnosti. Přesto, že je architektura navržena pro konkrétní polygrafickou společnost a za účelem vyřešení jejích specifických požadavků, je postavena natolik univerzálně, že může sloužit jako inspirace pro zpracování proudových dat rovněž v rámci jiných průmyslových odvětví a oblastí.