Work-life balance v management consultingu - Kuchař, Marek (2022)
Konceptu work-life balance se v posledních letech věnuje stále více pozornosti. Jeho kořeny sahají do začátku 60. let minulého století, kdy převážně akademici ze západního kulturního okruhu začali zkoumat vztah mezi časem stráveným v práci a časem, který zaměstnanci tráví mimo pracoviště. Od této doby se obor vyvinul do soudobé podoby, se kterou je pracováno v empirické části práce. Pro management consulting je work-life balance obzvlášť aktuální a důležitý, protože většina zaměstnanců z management consultingu se setkává s tlakem na svůj work-life balance a někteří mají svůj work-life balance v nerovnováze. Cílem této diplomové práce je kriticky zhodnotit současný stav konceptu Work-life balance ve vybraných management consultingových firmách působících v České republice. K naplnění cíle sloužily poznatky z obecné teorie vážící se k work-life balance a informace získané prostřednictvím hloubkových rozhovorů se zaměstnanci v externím a interním management consultingu. Dalším zdrojem informací pro empirickou část bylo dotazníkové šetření. Cílová skupina byla oproti hloubkovým rozhovorům rozšířena o jednotlivce, kteří v management consultingu pracovali a v současné době už nepracují a dále o jedince, kteří mají o práci v management consultingu zájem, ale chybí jim předchozí zkušenost z tohoto oboru. Závěrem jsou tyto poznatky mezi sebou vzájemně porovnávány a v poslední kapitole autor prezentuje doporučení pro management consultingové firmy v České republice.