Problémy ekonomiky Evropské unie v kontextu pandemie COVID-19 - Avakyan, Stepan (2022)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jaký dopad má pandemie COVID-19 spolu se zavedenými protikrizovými opatřeními na ekonomiku Evropské unie a její členské státy v letech 2020 a 2021. V práci je testována hypotéza H1: Pandemie COVID-19 měla na ekonomiku EU větší dopady než na ekonomiku USA a Japonska, která je vyhodnocena na základě modelu magických čtverců. Mezi vedlejší cíle patří zjištění regionálních rozdílů v reakci ekonomik zemí EU na pandemickou krizi a zhodnocení realizovatelnosti a efektivity plánů sloužících pro obnovu jednotlivých ekonomik, přijatých za účelem zmírnění dopadů pandemie. Pro naplnění cílů je sledován vývoj čtyř makroekonomických ukazatelů: tempo růstu reálného HDP, míra inflace, nezaměstnanost, a schodek veřejného rozpočtu. Závěrem práce je, že dopady pandemie na ekonomiku EU byly větší než na ekonomiku Japonska, ale zároveň menší než na ekonomiku USA. V rámci EU došlo k největšímu poklesu u ekonomik států Jižní Evropy a Pobaltí, naopak nejmenší pokles zaznamenáváme v zemích Skandinávie, Irsku, Nizozemsku a Lucembursku.