Mezinárodní nevládní organizace : Využití zřícení budovy Rana Plaza k boji proti fast fashion - Trejbalová, Karolína; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Kristek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá nevládními organizacemi obhajujícími práva pracovníků „fast fashion“. Práce je zaměřena konkrétně na aktivitu organizace Clean Clothes Campaign po zřícení oděvní továrny Rana Plaza. Při zřícení budovy Rana Plaza přišlo o život přes tisíc pracovníků a někteří přeživší, stejně tak i rodiny pozůstalých se potýkají s následky katastrofy dodnes. V práci podléhají analýze nástroje využité v kampaních organizace Clean Clothes Campaign „Pay Up!“ a Sign The Accord“. Nástroje kampaní jsou nejprve zkoumány samostatně, poté jsou použité nástroje postaveny proti sobě a je vyhodnocena jejich odlišnost. V kampaních se hodnotí zejména využívání zřícení budovy Rana Plaza k obhajování práv pracovníků „fast fashion“. Zajímavým aspektem analýzy je fakt, že kampaně byly organizovány řadu let po sobě. Kampaň „Pay Up!“ vznikla krátce po neštěstí, zatímco kampaň „Sign The Accord“ je aktuální. Z provedené analýzy vyplývá, že využívání neštěstí, které se odehrálo v jedné z bangladéšských oděvních továren, je stále v kampaních obhajující práva pracovníků oděvního průmyslu hojně využíváno.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses