Postavení České republiky na mezinárodním trhu cestovního ruchu - Horel, Filip (2022)
Cílem bakalářské práce je analyzovat a zhodnotit postavení České republiky na mezinárodním trhu cestovního ruchu. Práce následně určuje a popisuje problematické oblasti a navrhuje doporučení na jejich odstranění či vylepšení. Rovněž charakterizuje komparativní výhodu České republiky v cestovním ruchu. Cíle je dosaženo především komparací, kdy jsou jednotlivé oblasti cestovního ruchu srovnávány v kontextu světa, Evropy, Evropské unie či jiných celků. V první kapitole jsou vymezeny základní pojmy a definice nutné pro analýzu postavení České republiky na mezinárodním trhu cestovního ruchu. Dále si první kapitola klade za cíl poskytnout teoretický základ pro druhou kapitolu, která již analyzuje postavení České republiky z pohledu výkonů, atraktivit, infrastruktury nebo materiálně-technické základny. Rovněž se věnuje formám cestovního ruchu s vhodnými předpoklady pro budoucí rozvoj. Třetí kapitola se zabývá konkurenceschopností České republiky v cestovním ruchu na základě zprávy Světového ekonomického fóra. Zároveň obsahuje mezinárodní srovnání zemí Visegrádské skupiny a SWOT analýzu se závěrečným zhodnocení postavení České republiky na mezinárodním trhu cestovního ruchu. Výsledky analýzy ukazují, že Česká republika je ve světovém kontextu vnímána jako konkurenceschopná země se silným postavením v cestovním ruchu. Mezi významné oblasti patří především kulturní památky, kvalita a hustota podniků cestovního ruchu či infrastruktura pro vybrané formy cestovního ruchu. Je však nutné zapracovat na vylepšení či odstranění problematických oblastí, čímž by mohla Česká republika upevnit svou pozici na mezinárodním cestovním ruchu. Mezi tyto oblasti patří například nepříznivé podnikatelské prostředí, nedostatečné upřednostňování cestovního ruchu v rámci politiky nebo nízká atraktivita přírodních z