Dopad pandemie COVID-19 na globální hodnotové řetězce v automobilovém průmyslu se zaměřením na Českou republiku - Kočárková, Michaela (2022)
Hlavním cílem této bakalářské práce je zhodnotit dopad pandemie COVID-19 na globální hodnotové řetězce (GVCs) v automobilovém průmyslu se zaměřením na Českou republiku. První kapitola shrnuje dosavadní teoretické poznatky a principy, které souvisejí se zapojením do globálních hodnotových řetězců. Druhá část obsahuje obecný přehled o postavení českého automobilového průmyslu, jeho popřevratovou integrací do světového systému a zapojení v rámci GVCs. Třetí kapitola pomocí kvantitativního šetření analyzuje dopady pandemie na dva články řetězce – na společnost Porsche Česká republika a Toyota Motor Manufacturing. Výstupem je analýza dopadů a změn, které způsobila pandemie COVID-19 v daných článcích řetězce a zhodnocení budoucího směřování automobilovém průmyslu.