Vliv genderové diverzity středního a vrcholového managementu na finanční a nefinanční výkonnost podniku se zaměřením na FMCG sektor - Fišerová, Natalie (2022)
Práce se zabývá vlivem genderové diverzity vrcholového managementu na finanční a sociální výkonnost podniku se zaměřením na FMCG sektor. Cílem práce je zjistit, zda mají ženy ve vrcholovém managementu společností vliv na jejich finanční a nefinanční výkonnost. V teoretickém rámci je tato problematika zkoumána na úrovni literární rešerše aktuálních výzkumů. Postupně je rozebírána problematika z pohledu jednotlivých empirických studií, které byly vybrány k analýze na základě jejich relevance z hlediska metod výzkumu, časových oken, vzorků a proměnných. Dále je provedena vlastní analýza na příkladu společnosti Unilever ČR, která byla pro účely splnění cíle diplomové práce zvolena. Nejprve je pojednáno o představení společnosti a do detailu je rozebrána její strategie z hlediska rovnosti, diverzity a inkluze. Na základě dostupných dat je potom provedena analýza s cílem zjistit, zda ženy ve vrcholovém managementu společnosti Unilever ČR měly vliv na vybrané ukazatele finanční výkonnosti v letech 2016-2022. Také je vyhodnocen dotazník spokojenosti zaměstnanců, na jehož základě se práce snaží najít souvislosti mezi výsledky dílčích okruhů dotazníku a podílem respondentek. V závěru jsou uvedena příslušná doporučení.