Právní úprava ekologického zemědělství v České republice a Německu - Katreňáková, Martina; Grmelová, Nicole, 1975-; Tomčiak, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Tato diplomová práce se zabývá ekologickým zemědělstvím a jeho právní úpravou v EU, České republice a Německu. Cílem této práce bylo na základě analýzy a komparace právních úprav ekologického zemědělství stanovit základní rozdíly a porovnat efektivitu zavedení právní úpravy ekologického zemědělství v České republice a Německu podle nárůstu nebo poklesu počtu ekologicky hospodařících zemědělců od jejího zavedení, dále vymezení nejčastějších překážek při konverzi k ekologické produkci a navržení možných řešení těchto problémů. Cílem práce bylo také zhodnocení konkurenceschopnosti obou zemí. Práce je rozdělena do svou částí. První část se zabývá negativními dopady konvenčního zemědělství a je zde vymezen pojem ekologického zemědělství, jeho historie a problematika konverze. Druhá část je orientována na analýzu právních úprav a úpravy dotací. Nejčastějšími problémy při přechodu k ekologickému zemědělství jsou pro zemědělce snížení finanční jistoty způsobené nižší produktivitou a vyššími náklady a nedostatek znalostí. Jako řešení jsou v práci navrženy specifické dotace, vzdělávací programy a stimulace poptávky po bioproduktech. Na základě analýzy nebyly zjištěny podstatné rozdíly v úpravě ekologického zemědělství, což je pravděpodobně způsobeno návazností národních předpisů na evropské právo. Obě země vykazují vysokou míru konkurenceschopnosti, ale zároveň jsou silně závislé na dotacích.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses