Vývoj aplikace pro měření přínosu marketingového oddělení v rámci Big Data platformy - Adam, Jan; Smolníková, Markéta; Stanovská, Iva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato práce se zabývá určením finančního přínosu marketingového oddělení telekomunikační společnosti Vodafone Czech Republic a.s. pomocí aplikace automaticky napočítávající strategickou kontrolku zákaznické báze. Za tímto účelem práce popisuje postup při tvorbě aplikace a představuje způsob integrace této aplikace do Big Data platformy zmíněné společnosti. Za účelem sledování přínosnosti se aplikace stará o vytváření strategické kontrolní skupiny, která vymezuje bázi zákazníků, na které není cílena proaktivní marketingové komunikace. To umožňuje sledování přínosu proaktivní marketingové komunikace. Za tímto účelem byl kromě aplikace vytvořen také reporting, který tuto přínosnost nad daty z aplikace počítá, graficky vizualizuje a umožňuje vedení společnosti činit strategická rozhodnutí na základě informací z reportu získaných. Aplikace i reporting byl v rámci této práce plně automatizován. Pro naplnění těchto cílů bylo potřeba posbírat požadavky zadavatele, zmapovat architekturu současného systému a navrhnout vlastní architekturu aplikace, přičemž práce nabízí vhled do jednotlivých prvků této architektury. Architekturu bylo následně nutné převést v praktické části do funkční aplikace, která se stará o zpracování dat a jejich distribuci do systému pro marketingovou komunikaci a do nástroje pro reporting. Řešení je následně validováno jak z hlediska technického, tak businessového ve spolupráci se zadavateli. V závěru je pak vedena diskuze s interpretovanými výsledky získaných v rámci vypracovaného reportingového řešení.
Vedoucí práce: Markéta Smolníková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses