Dopady nově vznikajících norem v oblasti životního prostředí na podnikatele ve stavebnictví - Kohoutová, Marie (2022)
Předložená práce se zabývá problematikou dopadů nově vznikajících norem v oblasti životního prostředí na jednu skupinu adresátů daných právních norem, kterými jsou podnikatelé ve stavebnictví. Práce se bude zabývat důsledky klimatických změn pro oblast stavebnictví, včetně dopadu na stabilitu právního systému a právní důvěru a dopadu na jednu skupinu adresátů daných právních norem, kterými jsou podnikatelé ve stavebnictví. Vzhledem k tomu, že jsou zaváděny nové předpisy a normy na podporu výstavby udržitelnějších a ekologičtějších budov, je důležité, aby právní rámec podporující tyto změny byl stabilní a konzistentní. To může podnikatelům poskytnout jistotu a důvěru, kterou potřebují k efektivnímu fungování, a může to pomoci podpořit přechod k udržitelnějším stavebním postupům. Pokud je však právní rámec nestabilní nebo nejednotný, může to u podnikatelů vyvolat nejistotu a nejistotu, což jim může ztížit úspěšné působení v oblasti výstavby budov. Tato práce si klade za cíl posoudit, která z analyzovaných národních úprav je pro podnikatele ve stavebnictví celkově příznivější. Zaměřuje se nejprve na právní úpravu na unijní úrovni a dále na úrovni dvou vybraných členských států, kterými je Česká republika a Spolková republika Německo. Práce je rozdělena na pět hlavních kapitol, přičemž poslední kapitola se zabývá srovnáním zmíněných národních právních úprav. Na základě jejich srovnání bylo shledáno, že stabilnější právní úpravu nalezneme v Německu. Naopak příznivější z hlediska požadavků je česká právní úprava.