Problematika mezinárodní relokace zaměstnanců - Reifová, Martina (2022)
Cílem této diplomové práce je analyzovat faktory, které podle zahraničních pracovníků ovlivňují adaptační proces v mezinárodní organizaci. Výzkum je zaměřen nejen na pracovní podmínky, ale také na podmínky sociální, které stejnou měrou celkovou adaptaci expatrianta v nové organizaci a hostitelské zemi ovlivňují. Pro práci byly vybrány dvě hostitelské země, a to Česká republika a Německo. Práce je rozdělena na dvě hlavní části – teoretickou a praktickou. Teoretická část se věnuje především vysvětlení pojmů, které jsou nezbytné k pochopení tématu. Praktická část je postavena na kvalitativním výzkumu se zaměřením na polostrukturované rozhovory. V éře globalizace se začal rozšiřovat pohyb osob a technologií přes hranice více než kdy jindy. To přirozeně ovlivnilo každodenní provoz všech podniků a řízení lidských zdrojů není výjimkou. Diverzita může přinášet výhody jak pro podniky, tak pro jejich zaměstnance. K uvolnění skutečného potenciálu, který zahraniční zaměstnanci přináší je však zapotřebí vědomého řízení kulturních a společenských odlišností a také hledání způsobů, jak zlepšovat práci v mezinárodním prostředí.