Sociální informatika v Rusku s důrazem na podnikové aspekty - Pronevich, Ekaterina; Smutný, Zdeněk; Švandová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Diplomová práce zkoumá, jaké kompetence získávají absolventi studijních programů na ruských vysokých školách vyučujících sociální informatiku, a porovnává je s požadavky zaměstnavatelů v Rusku. Pro zjištění nabytých kompetencí byla provedena rozsáhlá analýza dokumentů vysokých škol v Rusku s programem obsahující předmět sociální informatika. Z ní vyplynulo, že sociální informatiku obsahují programy sociologie, sociální práce (sociální obory) a aplikovaná informatika (informatický obor). Celkem bylo takto identifikováno 300 vysokých škol. Analýza nabytých kompetencí absolventů byla provedena na základě studijních plánů, povinné literatury a deklarovaných dovedností získaných absolvováním předmětu. Výsledky této analýzy byly následně porovnány s požadavky na IT pozice, které byly uvedeny v profesním výzkumu největšího náborovém portálu v Rusku. Byl také zkoumán význam vysokoškolského vzdělávání při výběru zaměstnanců a úroveň konkurence na trhu práce v Moskvě a ostatních regionech Ruské federace. Výsledky zkoumání ukázaly, že předmět sociální informatika pomáhá studentům sociálních oborů rozvíjet technické i sociální kompetence, jako jsou znalost programovacích jazyků, schopnost pracovat s databázemi a schopnost využívat statistické údaje ke zvýšení efektivity v sociální oblasti. V případě programu aplikovaná informatika je cílem kurzu sociální informatiky rozvíjet u studentů kompetence pro týmovou spolupráci. Všechny tyto kompetence jsou dle analýzy velmi žádané mezi zaměstnavateli. Analýza dále ukázala, že absolventi sociálních oborů považují za nedostatečné znalosti normativně právních informací v oblasti informačního práva. Je tedy potřeba zavést studium informačního práva v rámci kurzu sociální informatiky. Tato oblast sociální informatiky pomůže studentům rozvíjet kompetenc
Vedoucí práce: Zdeněk Smutný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses