Čínské zájmy v Afghánistánu - Ciprová, Martina (2022)
Tato diplomová práce se zabývá čínskou zahraniční pomocí Afghánistánu. Čína, která je obecně považována za nastupujícího dárce i se všemi specifiky těchto dárců, poskytuje Afghánistánu zahraniční pomoc již delší dobu. V současnosti je jedním z mála dárců, kteří spolupracují i s novým tálibánským režimem. Na základě teoretických odborných zdrojů je vytvořena metodologie, pomocí které lze kvantitativní či kvalitativní analýzou jednotlivých kritérií ověřit hypotézu, že čínská zahraniční pomoc v Afghánistánu se vyznačuje znaky nastupujících dárců. Platnost této hypotézy byla potvrzena. Zároveň bylo zjištěno, že největší motivací pro poskytování čínské zahraniční pomoci Afghánistánu je snaha o zlepšení a stabilizaci bezpečnostní situace Číny. Až při splnění této podmínky se výrazně prohloubí motivace v oblasti vzájemného obchodu a získávání surovin.