Využití emocí v marketingu turismu - Hurdová, Klára; Janeček, Petr; Štumpf, Petr, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Emoce se v posledních letech staly důležitou součástí marketingové komunikace nejen v oblasti cestovního ruchu. Turisté vyhledávají stále více emocí v propagačních materiálech destinačních organizací, aby se mohli rozhodnout o své budoucí dovolené. Hlavním cílem práce je vyhodnotit emocionální reakce spotřebitelů na propagační videa vybraných destinací a jejich vliv na spotřební chování v budoucnu. Pro naplnění cíle byly využity kvalitativní metody primárního šetření prostřednictvím focus group, na základě které byla vybrána čtyři videa pro druhou část výzkumu. Pro zjištění nevědomých emočních reakcí byla využita metoda měření emocí FACS, doplněná hloubkovými rozhovory pro doplnění informací ohledně ovlivnění spotřebního chování turistů. Na základě analýzy všech tří metod byly vytvořeny návrhy a doporučení pro dosažení co nejefektivnější marketingové komunikace DMO.
Vedoucí práce: Petr Janeček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses