Analýza faktorů ovlivňující ceny bytů v Praze mezi lety 2006–2021 - Štícha, Karel; Klement, Josef, 1990-; Pikhartová, Šárka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce se zabývá vývojem pražského realitního trhu a faktory, které ho ovlivňovaly v letech 2006–2021. Teoretická část objasňuje a definuje samotný realitní trh, s ním související pojmy a jednotlivé faktory nejprve na poptávkové a následně na nabídkové straně. V praktické části je nejprve sledován vývoj poptávkových a nabídkových faktorů pomocí grafické analýzy. Grafická analýza se poté podrobně věnuje samotnému vývoji cen bytů v Praze. Následuje statistická analýza závislosti mezi ukazatelem cen bytů a ukazateli jednotlivých faktorů pomocí Pearsonova korelačního koeficientu. Výsledky odhalují, že mezi nejsilnější faktory patří disponibilní důchod, nezaměstnanost, růst populace a státní výdaje. Z výsledků je vyvozeno, jakým způsobem může státní aparát bojovat proti neudržitelně vysokým cenám bytů. Jako nejlepší způsob je identifikována podpora výstavby bytů.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses